Wat! Natrium ?

Wat is natrium en waar zit dat dan eigenlijk wel niet in.

Natrium is een mineraal, dat zowel in het lichaam als in voedsel voor komt.
Samen met chloor gaat het een chemisch verbinding aan en daaruit ontstaat zout. De verhouding ligt ongeveer 60% chloor en 40% natrium.

Wat hebben we er van nodig ?
De gemiddelde dagelijkse zoutinname bedraagt 10 12 g zout of 4 5 g natrium.Dit zou echter moeten teruggebracht worden tot maximaal 4g zout of 1.6 g natrium. Dit is dan nog steeds zeven keer hoger dan de dosis die ons lichaam strikt gezien nodig heeft. In normale omstandigheden verbruikt ons lichaam slechts 500 tot 750 mg zout ( 200 300 mg natrium) per dag. Alleen in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld ziektes die gepaard gaan met braken en/of diarree, hevig zweten  kan de behoefte hoger zijn.

Waar zit het in ?
Natrium zit dus in zout maar ook in heel veel verse producten als groenten die in de grond groeien. Maar de term zout-beperkt is al even min bekent als natrium-beperkt. Het enige wat we een beetje kennen is zout-loos. Maar helaas deze term en soort van dieet kan eigenlijk niet eens bestaan. In bijna elke verse groente of grondstof zit wel wat natrium. Het is dus vrijwel onmogelijk om zout-loos te leven. Toch zijn verschillende gradaties in het zout/natrium dieet:

 Op deze site willen we het beperken tot het Matig Natrium-beperkte dieet.

 

 

 

Terug naar Natrium-beperkt, Hoezo ?